Review grasgevoerd vlees van schotsehooglanders.nl

Tot voor kort dacht ik eraan om vlees helemaal uit m’n menu te schrappen. Het meeste vlees wat in de supermarkten wordt aangeboden is namelijk of heel slecht van kwaliteit (en daarbij niet bevorderlijk voor je gezondheid – denk aan de plofkip, aan elkaar geplakt vlees, vlees dat vergeven is van de chemische additieven, vlees dat bol staat van de antibiotica en groeihormonen (moet meteen denken aan de ‘man boobs’ die je tegenwoordig zoveel ziet), vlees wat geen vlees blijkt te zijn en wat te denken van het ‘pink slime’ verhaal van Jamie Oliver… jakkes!!) of schreeuwend duur. Nu heb ik mij een beetje verdiept in het bloedgroepen dieet wat ontwikkeld is door  Peter D’Adamo (daar zal ik in een andere blogpost eens dieper op ingaan). Met mijn bloedgroep A zou ik het heel goed doen als vegetariër. Toegegeven: ik eet ook niet dagelijks vlees, en als ik het een weekje niet heb gegeten mis ik het ook niet, maar af en toe een lekker stukje vlees kan ik toch niet weerstaan. Dus toen ik op het punt stond het hele vlees verhaal op te geven en mij te storten op vleesvervangers kwam ik op de site van Jelwin en Ymkje Kuipers terecht. Het hele idee van grasgevoerde runderen die het hele jaar in de vrije natuur rondlopen, die geen krachtvoer en antibiotica krijgen toegediend, en die op een diervriendelijke manier worden gehouden stond mij ontzettend aan. De liefde voor deze dieren, het bedrijf en de producten die ze leveren spatte van het scherm af, ik was meteen enthousiast! In eerste instantie een beetje huiverig voor het feit dat ze het predicaat ‘biologisch’ niet voeren (ik eet het liefste alles biologisch), maar na enig speurwerk kwam ik erachter dat het natuurvlees wat zij verkopen zelfs beter is dan biologisch! Hier kun je het hele verhaal en de uitleg lezen: http://schotsehooglanders.nl/nieuws/biologisch-proef-puur-natuur-uit-het-westerkwartier/

Ik was om en ben inmiddels aan mijn derde pakket toe. Je kunt uit verschillende rundvleespakketten kiezen en je kunt er ook overheerlijke verse antibiotica vrije kip bestellen (kipkarbonade, drumsticks, dijfilet, kipfilet en/of kipfiletreepjes). Je kunt ervoor kiezen om je pakket zelf op te halen, of je kunt ervoor kiezen om het te laten afleveren als postpakket – ideaal als je niet direct in de buurt woont zoals ik!  Deze keer heb ik het ‘snelklaar’ vleespakket besteld, en net als de voorgaande keren heb ik het als postpakket laten bezorgen.

_MG_6657Het vlees wordt diepgevroren aangeleverd in een isolerende verpakking dat is aangevuld met droogijs (dat wel tot -78°C kan zijn!!), en dat zit weer in een doos. Hierdoor blijft het pakket tot wel 36 uur lang diepgevroren. Ideaal dus!

_MG_6645 _MG_6649 _MG_6651 _MG_6652Meteen bij het openen van de doos ligt er een document bovenop met zeer duidelijke veiligheidsinstructies. Wel zo handig omdat er toch ook droogijs in het pakket zit.

_MG_6663

Wat een grote verrassing als je eenmaal je pakket hebt opgemaakt! Een verrassing omdat de pakketten niet elke keer hetzelfde bevatten. Uiteraard weet je wat erin zit (dat staat immers op de website beschreven) maar er kan wel eens een verschil inzitten. En voor mij is dat tot nog toe een aangename verrassing geweest!

_MG_6655 _MG_6656 _MG_6657 _MG_6658 _MG_6659 _MG_6660 _MG_6661 _MG_6662 Zoals je kunt zien zat er deze keer een scala aan lekker vleesproducten in de doos:

  • 3 pakken met rundergehakt (ik ben echt verslingerd aan dit gehakt, nog nooit zulk lekker gehakt gegeten!!)
  • een pakje met tartaartjes (heb ik nog niet eerder gehad, ben er erg nieuwsgierig naar)
  • een pakje met entrecot en een pakje met kogelbiefstuk (beide om te zuigen zo lekker… even om en om op de grillplaat…)
  • twee pakjes met beefburgers (ik denk dat ik morgen de beefburgers ga maken op een ‘broodje’ van porto bello’s – zal er een blog aan wijden!)
  • en twee pakjes met saucijzen (ook ongelooflijk lekker).

Omdat ik niet dagelijks vlees op het menu heb denk ik dat ik hier wel weer een week of 2 mee voort kan.

Voordelen van grasgevoerd vlees: de meeste runderen worden tegenwoordig gevoerd met een mengsel van soja (veelal GMO), mais (veelal GMO) en granen (en worden veelal behandeld met antibiotica). Grasgevoerd vlees is veel rijker aan omega-3 vetzuren (er zitten omega-3 verzuren in gras) dan niet grasgevoerd rundvlees (belangrijk, want deze vetzuren zorgen voor de groei en ontwikkeling van onze hersenen, bevorderen het mentale evenwicht, versterken het immuunsysteem en dragen bij tot de goede werking van hart en bloedvaten). Terwijl soja, mais en granen de meer ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren bevatten. De keuze lijkt mij snel gemaakt…

Pluspunten: Grasgevoerd, beter dan biologisch, wild, diervriendelijk, waanzinnig lekker, super vers vlees, geen antibiotica, glutenvrij (de kruiden die voor de saucijsjes en beefburgers gebruikt worden zijn glutenvrij, en vrij van E-nummers), makkelijk te bestellen, wordt bezorgd tegen een redelijk tarief, behoorlijke keuze, goed ingepakt, wordt diepgevroren aangeleverd.

Minpunten: Dat kan de prijs zijn. Als je een smalle beurs hebt kan 55 euro (voor een pakket van drie kilo incl. verzendkosten) een hoop geld zijn! Maar als je het omrekent ben je zo’n 15-16 euro per kilo kwijt en dat is nog altijd goedkoper dan het biologische vlees wat je uit de supermarkt haalt! Het is net waar je voor kiest. Ik kies graag voor hoog kwalitatief (h)eerlijk vlees, en dan is dit (voor mij) de ideale oplossing!

Conclusie: Wow! Zelfs manlief vindt dit vlees lekkerder dan het biologische vlees uit de supermarkt, of het vlees van de keurslager. Zelfs het gehakt vindt hij veel smakelijker dan het biologische rundergehakt wat ik wel eens uit de supermarkt haal (en dat terwijl hij eigenlijk helemaal niet van rundergehakt houdt… het verschil is dat ook echt heel groot!). Ik heb mijn adresje wel gevonden!! Ik zal de komende dagen/weken wat lekkere recepten verzinnen, maken en posten!! Tot dan! 🙂

koeien(deze foto is eigendom van http://www.schotsehooglanders.nl)

 

Advertenties

Een gedachte over “Review grasgevoerd vlees van schotsehooglanders.nl

  1. Pingback: Beefburger op een ‘broodje’ van portobello… | foodiehealthblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s